miercuri, 27 august 2008

despre cluj, cu multa dragoste


Daca as putea sa povestesc despre atmosfera Parisului din "Sarbatoare de neuitat" ati intelege poate mai bine ceea ce simt eu pentru Cluj. Clujul e genul ala de oras care iti poate fi prietenul din copilarie, amantul pasional, amicul gay, sotul fidel, tatal sever si bunicul hatru in acelasi timp. Trebuie doar sa schimbi adresa si fiecare loc iti ofera o altfel de bucurie. Strazile sunt luminoase, cladirile cu bun gust, oamenii in genere calmi si placuti, ploile scurte si noptile albe. Despre dezavantaje ce pot sa zic, nu critic niciodata public ceva ce iubesc. asa ca ii accept clujului cu seninatate autobuzele arhipline si taximetristii obraznici sau mall-urile pline de pitipoance.tot ce e gri se estompeaza in orasul asta plin de viata.Asadar sa o luam pe rand:

prietenul de copilarie

daca in trecut imparteai cu prietenul din copilarie groapa de nisip, lopatica si galetusa, acum dupa ce ai crescut iti schimbi locatia intr-una din diversele cafenele, unde lopatica devine o scrumiera si galetusa o generoasa ceasca de cafe au lait. atunci cand ninge afara poti sa iti lipesti nasul de vreun geam aburit din Zorki sau Q Cafe ca si cum faceai cu ani in urma in casa bunicii. aroma de lapte cu miere e intotdeauna prezenta, iar covrigi calzi gasesti la colt, asa cum ii stii, crocanti.

amantul pasional

pentru ca pasiunea si rockul desi sunt din aceeasi familie nu se sfiesc sa faca incest, poti sa alegi sa petreci o seara de pomina in Fire. pensiunea 69 de pe Piezisa e gazda perfecta pentru noptile in care...nu ai ce face.

amicul gay
clujul e si raiul cumparaturilor: de la second-uri unde dai cand nu te astepti peste vreo bluza de care te indragostesti, pana la magazinele pretentioase din iulius mall. plus restaurante cu specific exotic, va recomand Shangai ( pui cu bambus).

sotul fidel

plimbari sub clar de luna,plimbare cu barca pe lac, vata de zahar in parcul central.suficiente rondouri cu flori de unde sa-i furi o petunie. mancare traditionala pentru reusita unei casnicii in care ea nu gateste la "maimuta plangatoare". iar daca vrei sa te muti la ea si sa-i cumperi ceva dragut in casa pentru a o consola ca ii invadezi spatiul mergi la bamboo. a nu se confunda cu cluburile cu acelasi nume. o poti duce si la film, ca sa mai va condimentati serile de duminica.

tatal sever
care te trimite la scoala si te asteapta cu coronita. ai de unde alege: plin de facultati si campusuri. o sa vezi ca studentia e pana la urma o binecuvantare.

bunicul hatru
care te duce la muzeu.daca te plictisesti la muzeul de istorie poti sa faci o plimbare prin parcul din spatele lui. eu am facut-o. dupa aceea urmeaza teatru, opera sau concert folk in Autograf, dupa gust.

Si asta e doar o bucatica din ceea ce poti descoperi in Cluj.E un oras care te adopta cu placere, te hraneste cu ceea ce iti alegi si nu te lasa sa te plictisesti, iar cand il parasesti stii bine ca o sa revii cat de repede.

Un comentariu:

Anonim spunea...

stiam eu ca nu iubesc Clujul degeaba..
ce frumos l-ai descris :d abia astept sa inceapa si studentia mea :) mai e o saptamana..